Raadsleden kunnen zogenaamde ‘artikel 43’ vragen stellen aan het college. Dit zijn politieke vragen van (belangrijke) zaken die in Brunssum spelen. Het college is wettelijk verplicht hier binnen 6 weken op te reageren.
Ger Luit stelde een aantal vragen omtrent wateroverlast in met name Treebeek. De overlast wordt voornamelijk veroorzaakt door de hevige buien van de laatste tijd. Hieronder de vragen met de antwoorden van het college.
Geachte heer Luit,
U gaf aan: “In de vorige raadsvergadering vroegen we u of wel voldoende aandacht schonk aan het afwateringssysteem van het Amstenraderveld. Het waren van onze kant meer vragen om problemen te voorkomen dan dat ze waren ingegeven door daadwerkelijke calamiteiten.
Omdat sommige partijen menen dat hier een persoonlijk belang in het geding is, laten we dit even rusten met dien verstande dat er nog steeds sloten helemaal vol staan. Het gaat hier om 180 huishoudens. Dit ter informatie aan de collega-partijen die menen dat het maar om één huishouden gaat. Enkele burgers uit de ABC-straat en enkele ondernemers uit de Schildstraat benaderden het PAK met de gevolgen van vele regenval die er daadwerkelijk is: kelders, kruipruimtes en woonkamers zijn onder water gelopen. De zoveelste keer, ondanks maatregelen van gemeentezijde. De mensen krijgen hun panden niet meer verzekerd of ze moet een fiks hogere premie betalen. Ze moeten te vaak hun schade claimen. Wat zouden de gevolgen zijn als er de regenval zo heftig was geweest als in andere delen van Limburg en Brabant vragen wij ons dan af.”
In antwoord op uw vragen berichten wij u als volgt.
Vraag 1: “Bent u van deze problematiek op de hoogte???”
Antwoord 1:
De problematiek betreffende de ABC-straat, Wijenweg en de Schildstraat is bekend. Het probleem van deze straten is dat ze op het diepste punt van de wijk liggen. Bij de aanleg is dit diepste punt gecreëerd onder begeleiding van toentertijd de gemeente Heerlen. Treebeek was voor de herindeling onderdeel van deze gemeente. Zo’n diepste punt zorgt voor problemen omdat bij extreme regenval het water via de weg tot afstroming komt nadat de riolen zich helemaal gevuld hebben. Het afstromende water verzamelt zich dan op dit punt en zorgt daar voor overlast. De gemeente Brunssum heeft in het verleden diverse aanpassingen in dit gebied doorgevoerd om de overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn twee bergingen aangelegd waarin het afstromend regenwater zich kan verzamelen. Een berging in het midden van de ABC-straat achter de woningen aan de westzijde en een berging aan De Markt ter plaatse van het speelveldje. De riolering is aangepast zodat er niet meer zoveel rioolwater richting Wijenweg stroomt maar via de Spoorstraat wordt afgevoerd naar Heerlen. later is in dit gebied in de riolering een onderbemaling gecreëerd die automatisch gestuurd wordt. Deze onderbemaling sluit de toe leidende riolering naar het gebied af zodra het water in de riolering in de ABC-straat een bepaald niveau bereikt. Tegelijkertijd start een pomp om het regenwater dat op dat moment in het gebied zelf valt te verpompen naar de riolering buiten dit gebied. Via de weg afstromend water afkomstig van de Wijenweg kan dan nog stromen naar de buffer achter de woningen aan de ABC-straat. Deze is dan ongeveer half gevuld. Al deze maatregelen hebben geleid tot steeds minder vaak overlast in de Wijenweg, Schildstraat en de ABC-straat.
Vraag 2: “Wat denkt u hieraan te gaan doen???”
Antwoord 2:
We proberen bij nieuwbouwprojecten en de wijkgerichte aanpak voor vervanging van riolen zo veel mogelijk water van de riolering af te koppelen en in zo’n wijk een eigen regenwatersysteem aan te leggen zodat de hoofdriolen steeds meer ontlast worden. Dit is een goede methode om het rioolstelsel klimaat bestendig te maken. In dit gebied is dit gebeurd met de Brede Maatschappelijke Voorziening en het Masterplan Centrum Treebeek. De BMV heeft een eigen infiltratiesysteem voor het regenwater en ligt achter de school. Het Masterplan Centrum Treebeek heeft een eigen infiltratie berging liggende in het Treebeek plein.
Vraag 3: “Hebben de maatregelen effect gehad?? Bijvoorbeeld op de markt in Treebeek??”
Antwoord 3:
De maatregelen hebben zeker effect gehad omdat het tijdsbestek tussen de overlast steeds groter wordt. Daarbij komt nog dat de buien steeds extremer worden (klimaatsverandering). In de maand juni is in Limburg nog nooit zoveel regen gevallen als in dit jaar.
Vraag 4: “Wat is ervan waar dat voor een goede afwatering eerst handmatig een knop in een of andere kast omgezet moet worden???”
Antwoord 4:
Zoals bij het antwoord van vraag 1 te lezen werkt de onderbemaling geheel automatisch. Dit systeem wordt onderhouden door WBL (Waterschapsbedrijf Limburg). WBL test de onderbemaling elke maand op de goede werking van kleppen en pompen.
Vraag 5: “Om hoeveel gedupeerden gaat het in de ABC-straat en de Schildstraat?”
Antwoord 5:
Op dit moment heb ik als gevolg van de zeer extreme buien van zondag 12 juni en donderdag 23 juni van de ABC-straat 2 meldingen en van de Schildstraat geen melding van overlast.
Vraag 6: “Zijn er nog andere kwetsbare plekken in het geding waar ook in het verleden maatregelen zijn genomen??? De Kling?? Kerkeveld????”
Antwoord 6:
Als gevolg van de genoemde buien bij het antwoord van vraag 5 is er enige vorm van overlast geweest In de Pelgrimsweg, Cryckelshof en de Heugerstraat. Van de Kling heb ik geen meldingen van overlast gekregen en van Kerkeveld is ook geen melding binnen gekomen.
Let wel water op straat, in de tuinen e.d. dient tegenwoordig geaccepteerd te worden en is waterhinder. Wateroverlast is als water woningen en / of bedrijven binnenstroomt.
Vraag 7: “Op welke plekken is de brandweer geweest om burgers bij te staan???”
Antwoord 7:
Op hoeveel plekken de brandweer is geweest bij de eerder genoemde buien is niet bekend omdat de brandweer deze gegevens niet verstrekt in verband met privacy overwegingen.
U gaf aan: “Voorlopig zijn dit onze vragen. We sluiten niet uit dat er nog vervolgvragen komen naar aanleiding van de natte moesson die heel Brunssum treft.
Ter zijde: er woont niemand van het PAK in de ABC-straat, we zijn geen lid van de ondernemersvereniging Treebeek. We hebben ook geen familie wonen op de Kling of op het Kerkeveld. Het is de volksvertegenwoordigende rol, die ons tot het stellen van deze vragen brengt. Dit ter geruststelling van volkspartijen die menen dat er persoonlijke belangen in het geding zijn. We willen hen geen slapeloze nachten bezorgen. We gaan ervan uit, dat de beantwoording binnen de afgesproken termijn van 30 dagen zal lukken.”