Buitenring; augustus 2012

Tot 3 september hadden we de tijd om een beroepschrift in te dienen. Ger Luit heeft in goede samenwerking met Jos Wevers dit beroepschrift gemaakt in de maand augustus namens de Stichting Stop Buitenring.
Deze stichting heeft het PAK in 2009 opgericht op verzoek van en samen met enkel bewoners van de Klingbemden, die de Buitenring vlak voor hun neus zouden krijgen. We gaan er nog steeds van uit dat die weg er niet komt.

De afgelopen weken is er veel gemaild, overleg geweest met natuurorganisaties, veel gelezen in allerlei nota’s en notities. Het beroepsschrift is weggegaan op donderdag 30 augustus. U kunt dit lezen op www.stopdebuitenring.nl. De belangrijkste bijlagen staan er ook klaar. Iedereen mag ze downloaden. Ook de Provincie. We houden van fair play.

Hoe gaat het nu verder? De strijd is absoluut niet verloren. De Provincie heeft haar huiswerk wel wat beter gedaan en is zich in ieder geval met de stikstofdepositie bij de Natura2000gebieden gaan bezig houden en er nu bewust van dat dit probleem opgelost dient te worden. Deze gebieden, de Brunssummerheide en het Geleenbeekdal, zijn natuurgebieden die in Europees verband zijn aangewezen om in stand te houden en als het kan verder te ontwikkelen. Daar zijn de beleidsmakers en de fanatieke voorstanders van de buitenring de afgelopen 10 jaar erg gemakkelijk aan voorbij gegaan tot aan de Raad van State toe, die het plan volledig van tafel veegde. Dan schrijven we 7 december 2011.

Nu ligt er in de ogen van de provincie een gerepareerd plan. Ze hebben daarom burgers en organisaties niets meer gevraagd, terwijl er veel meer veranderd is in het plan dan alleen de reparatie van het stikstofverhaal. Dus u en ik konden nog alleen maar in beroep gaan, terwijl er een totaal ander plan ligt en de Provincie – blijkbaar in paniek – ineens dingen gaat doen, die geen onderdeel waren van het vorige plan van 2010.

De Raad van State stelde, dat de Provincie te weinig inzicht had verschaft in de stikstofproblematiek en de wijze waarop de Provincie dit had opgelost. Er was geen inzicht in de mate van stikstofbelasting van de genoemde natuurgebieden en ook was onduidelijk hoe de Provincie die stikstofbelasting geëlimineerd had. De Provincie beperkt zich niet tot het verschaffen van het inzicht, maar komt ineens met een aantal maatregelen, heel fors, heel groots, heel robuust. Daarmee is het feitelijk al een nieuw plan ook al is er wel een link met de stikstofproblematiek. Maar daarbij komt de Provincie ook nog eens met een aantal wijzigingen die niets met die stikstof hebben te maken en voegt ook nog een aantal nieuwe stukken toe.

Omdat de Provincie opnieuw niet aantoont wat de toename van de stikstof is en hoe die toename wordt teruggebracht, hebben we wederom om vernietiging van het plan gevraagd. Op de tweede plaats vragen we, dat op zijn minst burgers en organisaties in de gelegenheid gesteld moeten worden om hun mening, hun zienswijze, over dit nieuwe plan te geven. Natuurmonumenten en de Stichting Milieufederatie hebben een gezamenlijk beroep ingediend. Bij dat beroep hebben wij ons eveneens aangesloten. Dus er is in ieder geval massief verzet van 3 organisaties.
Individuele burgers konden weinig doen. Die waren al grotendeels uitgeschakeld na de uitspraak van 7 december. We zullen weer moeten afwachten. Ver in het najaar zal er wel een zitting zijn, ergens in het voorjaar 2013 zal er een uitspraak komen.