Buitenring weer in opspraak: de provincie verandert en vergeet!

Namens vele burgers heeft het PAK zich samen met de Stichting Stop Buitenring jarenlang fel verzet tegen de komst van de buitenring. De Raad van State gaf ons gelijk: de stikstofuitstoot zou gemiddeld zeker toenemen. Echter de Provincie beweerde, dat de Brunssummer heide en het Geleenbeekdal er niet onder te lijden zouden hebben. De Raad van State nam dit klakkeloos over zonder advies in te winnen en negeerde tevens daarmee de argumenten van de bezwaarmakers. Einde oefening. Als burger sta je tegen de overheid al met 6-0 achtePak raadsledenr, voordat je in het geweer komt. Als de Raad van State dan zo nonchalant en subjectief rechtspreekt, wordt het wel erg moeilijk.
Nu is de weg al meer dan een jaar in uitvoering. Je hoort de mensen van Brunssum en omstreken zuchten en klagen: wat een kaalslag, wat een vernietiging van natuur en landschap. Ja, daarom verzette het PAK zich in woord en daad tegen die weg.
Nu de aanleg van de weg in volle gang is, voert de Provincie allerlei veranderingen door, die niet in het oorspronkelijke plan stonden. In Brunssum wil de Provincie bijvoorbeeld ter hoogte van de Rimburgerweg het plan herzien. De Provincie komt daar ineens een mijnsteenberg tegen. Volgens het PAK ligt die berg er al een tijdje! De weg zou ingegraven worden in die berg, maar nu is het plan om de weg erover heen te leggen. Dat scheelt meer dan 10 miljoen, alleen al vanwege de afvoer en verwerking van mijnsteen. De afspraak was, dat de mijnsteenberg voor veel minder geld in de nabijheid verwerkt zou worden. Vergeten of kan dat niet meer? Al met al betekent de verandering een verslechtering voor mens en natuur. De provinciale welstandsnotitie over de Buitenring legt het provinciebestuur maar even aan de kant. En de meerderheid van de gemeenteraad in Brunssum vindt alles goed.
Dat de Provincie heel slecht het huiswerk maakt, bleek al eerder. Het oorspronkelijk tracé liep over het Bronnenbos bij Brunssum-Noord. Ik hoor het de ambtenaar nog zeggen: “oh nee, dat moet dan anders”. En zo gebeurde het. Een recent voorbeeld van provinciale slaperigheid: plotsklaps ontdekt men een oude stortplaats in Landgraaf. Iedereen weet het, behalve de provincie. Hupsakee, weer 2 miljoen duurder. De oorspronkelijke kostenbatenanalyse, zoals die bij de Raad van State aan de orde was, klopt al lang niet meer. Dat wordt ook gemakshalve vergeten. Dit gebeurt bewust of het is bestuurlijke dementie.

gepubliceerd in ‘Hallo Brunssum’ 2016 week 9