Al vanaf 2006 heeft het PAK de aanleg van de Buitenring Parkstad ter discussie gesteld. Een weg aanleggen door belangrijke Europese natuurgebieden zoals de Brunssummerheide en Geleenbeekdal kon volgens het PAK niet. We gaven toen al alternatieven aan. Ze werden aan de kant geschoven door onze medebestuurders. De buitenring moest en zou er komen, omdat elke grote stad zo’n ring heeft. Andere argumenten zoals bereikbaarheid, leefbaarheid, economie, toerisme, werkgelegenheid kwamen ook voorbij, maar waren niet overtuigend. De Raad van State oordeelde hier niet over. De tegenstanders moeten het ongelijk van de provincie maar aantonen met eigen onderzoeksbureaus en rapporten. De burger heeft helaas geen tonnen en miljoenen belastinggeld te verjubelen om bureaus in te huren. Vast staat, dat veel mooie cijfers zijn geproduceerd, maar ze zijn allemaal gebaseerd op verouderde onderzoeksmethodes en ervaringscijfers. Wat ook duidelijk is, dat je als burger bij deze ingrepen altijd fors op achterstand staat, behalve als je kunt aantonen, dat de overheid zelf wetten en regelgeving negeert.
De Raad van State haalde in 2010 het hele plan van tafel. De provincie had onvoldoende aangegeven wat nu precies de gevolgen waren voor de genoemde Europese Natura 2000 gebieden met name als het om de uitstoot van stikstof ging. De natuurgebieden waren al zonder buitenring te veel belast met stikstof. De provincie moest het huiswerk over doen en in 2012 komt er een nieuw plan. Daarin geeft de provincie aan dat de buitenring hier en daar ervoor zorgt, dat de natuurgebieden minder stikstof krijgen te verduren en op andere plekken meer, maar dat het gemiddeld wel mee valt. Dus volgens de provincie geen vuiltje aan de lucht. Indien de provincie met deze redenering van gemiddelden zou weg komen, dan zouden alle Natura 2000 gebieden in Europa vogelvrij zijn. De natuurorganisaties, zoals o.a. de Stichting Stop Buitenring, hebben deze redenering in twijfel getrokken bij de Raad van State. Die heeft de natuurorganisaties op dit punt gevolgd en de kwestie voor gelegd aan het Europese Hof in de vorm van een aantal vragen. Daarmee ligt het project Buitenring nu 2 jaar stil.
Het is tijd voor bezinning. De enige uitweg is een grondige analyse te maken van de problemen die er zijn en daar een alternatieve oplossing voor te zoeken. Het PAK heeft al jaren geleden op die alternatieven gewezen, maar ook het gezamenlijke alternatief van Natuurmonumenten en de Stichting Milieufederatie Limburg – Parkstad, bereikbaar, leefbaar en groen – is zeker nog de moeite van het bestuderen waard. Moet het PAK nu zeggen tot over 2 jaar of gaat bestuurlijk Limburg eens wakker worden. Limburg, Parkstad neem je verlies en PAK de problemen aan. Tijd voor een Wakker Limburg, dat elke euro weloverwogen besteedt.
Ger Luit