Buitenring exit?

Persbericht Stichting Stop Buitenring:

Buitenring exit?

De advocaat-generaal mevr. Eleanor Sharpston heeft het Hof van Justitie in Luxemburg advies gegeven over de uitleg van de regels betreffende Natura2000. Het is geen bindend advies maar het is bijna ondenkbaar dat het Hof zo’n degelijk en helder advies naast zich neer gaat leggen. Waarom is dit advies zo belangrijk?

De Raad van State had in het kader van de wegverbreding van de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch nadere vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie. De antwoorden waren ook van belang voor de Buitenring. De vraagstelling had vooral te maken met de vraag of de “ontwikkeling van nieuwe natuur” ter vervanging van “de teloorgang van bestaande en kostbare natuur door de verbreding van de A2” gezien moest worden als een verzachtende maatregel of een compenserende maatregel. Als dat laatste het geval zou zijn dan zou het project van de A2 een zwaardere Europese procedure moeten doorlopen: de zgn. ADC-toets. Dat is dus het geval. De extra rijstrook ligt er al, maar het gebruik ervan zal wellicht moeten stoppen.

De advocaat-generaal zegt vrij vertaald het volgende. Als een project een Natura 2000 gebied aantast, dan kun je niet volstaan met te zeggen: maar we leggen op een andere plek soortgelijke natuur aan. Zij zegt gewoon: aantasting is aantasting en de vraag is nog maar of dat met die nieuwe natuur wel gaat lukken. Als een overheid dan die weg toch wil aanleggen dan moet die overheid met dit project de ADC toets doorlopen. Er is dus nog wel een uitweg, maar die is nog niet zo gemakkelijk.

Toepassing van de ADC-toets houdt in, dat – o.a. bij de A2 en de Buitenring – ernstig gekeken moet worden naar alternatieven. Als die er zijn en deze zijn niet schadelijk voor Natura 2000, dan moet voor die alternatieven gekozen worden. Mochten die (A)alternatieven er niet zijn, dan kan de overheid zich nog alleen beroepen op aantoonbaar (D) dwingende noodzaak en een groot openbaar belang. Als dat is aangetoond en als er dan geen alternatieven zijn, dan pas kan het plan door gaan als de schade aan de natuur gecompenseerd (C) wordt. Dat laatste is ook nog niet zo’n gemakkelijke horde.

De Stichting Stop Buitenring heeft met de natuurorganisaties altijd beweerd, dat de ADC-toets moest doorlopen worden. Het is nu aan het Hof van Justitie van Europa op basis van het onafhankelijke advies van de advocaat-generaal de vragen te beantwoorden die de Raad van State heeft gesteld in verband met de A2 . Die antwoorden wilde de Raad van State ook afwachten alvorens uitspraak te doen over de Buitenring.

Bij de Buitenring speelt een soortgelijk probleem. De buitenring zorgt via de stikstofdepositie voor ernstige negatieve gevolgen voor Natura 2000 gebieden. De Provincie stelt dat gemiddeld genomen het uiteindelijk een positieve balans oplevert. En dat is een onjuiste opvatting. Aantasting is aantasting. Als je de natuur aantast dan moet je de ADC-toets volgen. Er speelt nog meer, maar dat laten we even buiten beschouwing. Tijd voor een exit-strategie Buitenring.

Stichting Stop Buitenring, secretaris Ger Luit, tevens lid Pakfractie Brunssum

Het advies is nu al een pak van ons hart

Bijlagen bij dit bericht:

Verbreding A2 botst met EU

2014-0304131820849 Buitenring

 

 

PS: Kijk voor meer informatie ook op: http://www.buitenringnee.nl