Een superklein “beestje” legt ons leven bijna stil. Virussen en bacteriën trekken in volle snelheid over de wereld. Globalisering en de explosieve toename van vliegreizen eisen hun tol. Nu in de vorm van een virus, waar we nog niet immuun voor zijn. Immuniteit bouw je op, als je met het virus besmet raakt en de ziekteverschijnselen weet te overwinnen. Een vaccin is er nog (lang) niet. Besmetting met corona heeft dus grote risico’s. De kans dat je er dood aan gaat is groter dan bij een gewone griep.
Ouderen lopen het grootste risico, maar corona is niet kieskeurig als het om leeftijd gaat. Om de overlevingskans van mensen te vergroten, ligt nu het openbare leven bijna stil en gaat het met de economie bergafwaarts. Virologen en de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwden na Sars en Mers, dat er binnen afzienbare tijd een virus de kop zou opsteken, die de wereld in zijn greep zou krijgen. Die woorden zijn wel gehoord, maar niet echt doorgedrongen. Dus Nederland was niet goed voorbereid en de gevolgen zijn duidelijk. Er is te weinig testmateriaal en beschermingsmateriaal; er zijn te weinig intensive care-bedden en beademingsapparaten.
Hier wringt de marktwerking in de zorg. Het is niet efficiënt en kosteneffectief om een magazijn te hebben met miljoenen mondkapjes of met 500 ic-bedden, die nooit gebruikt worden. De zorgsector moet op de euro’s letten en valt niets te verwijten.
Als de regering beter geluisterd had, was het misschien anders geweest. Nu zitten we met de sores. Wanneer alles voorbij is, dan is het zaak, dat we er lering uit trekken en ons land wel op dit soort calamiteiten voorbereid is. Nu is iedereen bezig om de schade zoveel mogelijk te beperken. Wat ook een les is, dat zorgverleners hard nodig zijn. De gewone burger moet weer de samenleving overeind houden. Ineens zijn de mensen in de zorg onze helden, maar ze werken nog steeds voor een habbekrats.
Ons rest niets anders dan rustig af te wachten. Let goed op je zelf en op de mensen om je heen. Corona is nog lang niet overwonnen. Blijf gezond allemaal.