Column Ger Luit – Keukentafelgesprekken

Ger Luit 2015Keukentafelgesprekken waren vroeger gezelliger.

Nog altijd denk ik met plezier terug aan de momenten in mijn jeugd, dat ik thuis aan de keukentafel zat te praten met familieleden of buren over van alles en nog wat. Dit soort keukentafelgesprekken hadden iets gezelligs. Het was een moment van rust, plezier of bezinning. Hoe anders is het nu als je een “keukentafelgesprek” hebt en de gemeente daarbij in het spel is. Je hebt als oudere of gehandicapte ondersteuning nodig om de dag een beetje normaal door te komen. Veelal betreft het dan hulp bij het huishouden en/of dagelijkse verzorging. De uitkomst van zo’n “keukentafelgesprek” is meestal, dat u minder hulp zult krijgen dan u gewend was.

Nu weten we dat de rijksoverheid heel veel zorgtaken bij de gemeente heeft neergelegd en tegelijkertijd flink in het te besteden geldbedrag heeft gesnoeid. De regering kortte bijvoorbeeld het budget “hulp in de huishouding” met 40%, het plan was zelfs 60%. Door de “keukentafelgesprekken” moest de gemeente beter kunnen bepalen hoeveel zorg iemand precies nodig had: zorg op maat.

Van die hulp op maat kwam weinig terecht. De mensen kregen te horen dat de gemeente moest bezuinigen en dat hij of zij op minder uren hulp moest rekenen. Dat is dus geen zorg op maat, maar bulkwerk. Er waren zelfs gemeenten die de thuishulp terug brachten tot nul uren. Verder probeerde elke gemeente via “slimme” aanbestedingen de thuiszorgorganisaties voor minder geld het werk te laten doen. Dus het uurtarief ging omlaag en de mensen zelf kregen ook nog minder hulp. Dat is de mensen 2x pakken en dubbelop bezuinigen. De minister ligt nu opnieuw onder vuur, omdat mensen te weinig hulp krijgen en thuiszorgorganisaties failliet dreigen te gaan, omdat ze niet voldoende inkomsten hebben. Veel thuishulpen zijn ontslagen of ontslag dreigt voor hen.

Ondertussen is wel duidelijk, dat de meeste gemeentes met het geld zijn uitgekomen. Er is zelfs geld over gehouden. Dat geldt ook voor Brunssum. In de afgelopen jaren heeft de gemeente ruim 8 miljoen over gehouden in het sociale domein. Het geld is aan de kant gezet, maar een meerderheid in de raad heeft tijdens de laatste raadsvergadering besloten om 1,5 miljoen ervan te gebruiken om bedrijventerreinen, liggend aan de buitenring, op te knappen. Daar was het geld niet voor bedoeld. Daar knapt de hulpbehoevende burger niet van op. Dat verzeker ik u. Dat verdient een kaart: geel of rood? U zegt het maar.