Tijdens de raadsvergadering zal raadslid Danny Trommelen proberen live verslag te doen van de besluitvorming. Zodra een onderwerp is afgehandeld, komt er zo snel mogelijk een korte samenvatting op de site.
Romboutscollege
In het eerste deel van de raadsvergadering van dinsdag 9 december 2014 werd gesproken over het verdwijnen van het VWO op het Romboutscollege.
De fractie van het PAK had in de persoon van Danny Trommelen diverse vragen gesteld, waarbij o.a. de vrees werd uitgesproken dat deze ontwikkeling het begin van het einde zou zijn.
Tijdens het debat bleek deze vrees bij meerdere partijen te leven.
De verantwoordelijk wethouder Joosten gaf aan dat het college er alles aan zal doen om dit niet te laten gebeuren. Binnenkort gaat met in gesprek met LVO.
Dhr. Trommelen adviseerde de wethouder om tijdens dat gesprek er alles aan te doen om het VWO te behouden. Zeker nu er een specialisatie in het vak Duits op het Romboutscollege aanstaande is, zou er namelijk een positieve ontwikkeling kunnen ontstaan betreffende de leerlingenaantallen.
Zonneweide Brunssum Oost
Er is een onderzoek gaande om op het terrein van de voormalig Tarciusschool zonnepanelen te plaatsen. Vanwege een subsidieaanvraag werd hier al een vergunning voor verleend, terwijl er nog geen concreet plan ligt. Het is dus niet zeker dat hier inderdaad een zogenaamde zonneweide komt.
Maar door de gebrekkige communicatie vanuit het college naar bewoners is er onrust ontstaan.
De wethouder erkende ook dat hij achteraf gezien het communicatietraject anders zou ingaan.
Desondanks onstond er een flink debat, waarbij er zelfs twee keer een schorsing plaatsvond. Een motie van afkeuring van dhr. Palmen van BBB Lijst Palmen richting wethouder Geurts werd bij meerderheid verworpen.
Er is dus nog geen concreet plan voor de zonneweide. De ontwikkeling van duurzame energie juichen wij als PAK toe, maar dan moeten de burgers er volledig achter staan.
Communicatie aan de voorkant is hierbij essentieel.
Plaatsvervangend voorzitter van de raad
Het is al sinds mensenheugenis een normaal gebruik dat het langst zittende raadslid de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad wordt. Simpel gezegd: wie mag de raadsvergadering leiden als de burgemeester afwezig is?
Dhr. Palmen is het langszittend raadslid in Brunssum. Gezien de verstoorde verhoudingen tussen dhr. Palmen en de coalitiepartijen, zijn deze tegen een benoeming van dhr. Palmen als plaatsvervangend voorzitter.
Vier jaar geleden was deze situatie ook van toepassing. Ger Luit van onze partij heeft toen de rol van plaatsvervangend voorzitter op zich genomen.
Na de verkiezingsstrijd in maart, waarin enkele coalitiepartijen leugens over het PAK verspreidden, wenst het PAK geen kandidaat voor de rol van plaatsvervangend voorzitter voor te dragen.
Daarom komt men nu met een voorstel om niet meer het langst zittende raadslid als plaatsvervangend voorzitter aan te wijzen, maar een soort vacature op te stellen, waarbij raadsleden kunnen ‘solliciteren’ om plaatsvervangend voorzitter te worden.
Het PAK is het hier niet mee eens en vindt dat, gezien het respect richting kiezers, gewoon het langst zittend raadslid de plaatsvervangend voorzitter moet zijn.
Wij stemden dan ook tegen, samen met de SP en BBB Lijst Palmen. Desondanks werd het stuk met een ruime meerderheid aangenomen.
Belastingverordingen 2015 en kwijtscheldingsverordening
Iedereen moet betalen voor het aanbieden van afval. Grote gezinnen, kleine gezinnen, jong, oud, rijk en arm.
Voor de allerarmste bijstandsgezinnen in onze gemeente is er een zogenaamde kwijtscheldingsverordening. Zij krijgen een tegenmoetkoming in de kosten.
Vanuit de ‘rechterhoek’ van onze gemeenteraad (Lijst Borger, gesteund door VVD) kwam het voorstel om deze kwijtschelding te verlagen. Het doel moet namelijk zijn om goed afval te scheiden.
Deze partijen suggereren dus dat mensen die in de bijstand zitten door de kwijtschelding niet uitgenodigd worden om het afval te scheiden. Deze opvatting suggereert ook dat mensen in de bijstand niets hoeven te betalen voor het aanbieden van afval. Dat is dus niet zo! Ook zij betalen voor het aanbieden van afval. Zij krijgen alleen een tegenmoetkoming voor die kosten, gezien hun maandelijkse lage inkomsten. Wij kennen enkele bijstandsgerechtigden die slechts 1x of 2x restafval aanbieden per jaar. Overigens is het pas vastgestelde beleid erop gericht om de hoeveelheid restafval terug te brengen door het aanbieden van restafval duurder te maken. De burgers zullen met dit nieuwe beleid alles op alles moeten zetten om quitte te spelen, dat geldt dus ook voor de bijstandsgerechtigden. Dus mensen in de bijstand zouden wel gek zijn als ze niet fanatiek zouden scheiden. Dat geldt ook voor mensen uiteraard die niet in de bijstand zitten. Misschien maakt het voor de rijken en vermogenden niet uit. Die staan niet stil bij ruim 7 euro per container. Voor de inwoners van Brunssum die nauwelijks iets hebben is dat behoorlijk veel.
Er was een flinke, langdurige discussie in de raad over dit onderwerp.
Gelukkig voor de minima in onze gemeente blijft de kwijtschelding van kracht. Gelukkig bestaat er nog solidariteit. Behalve bij Lijst Borger, VVD en CDA. Zij stemden voor het afschaffen van de kwijtschelding.
Participatiewet
De participatiewet wordt de gemeentes vanuit Den Haag opgelegd. Een van de vele bezuinigingen. Iedere gemeente moet van iets heel slechts het minst slechte proberen te maken.
WIJ PLAATSEN Z.S.M. HET VERSLAG VAN DIT ONDERDEEL