In de provinciale plannen voor de aanleg van de buitenring parkstad Limburg moeten 1000 bomen of meer worden omgezaagd of gekapt. Dit gaat ten koste van het welzijn en de volksgezondheid van de bewoners van parkstad Limburg.
Waarschijnlijk wil de provincie volgende week gaan beginnen met het kappen van de bomen, die op het gewenste trace staan in Amstenrade, Hoensbroek en Brunssum. Dit heeft grote gevolgen voor het bestaande mooie landschap, maar ook voor het milieu, de leef- en woonomgeving en de volksgezondheid.
Bomen functioneren als een soort luchtfilters en kunnen de lucht onder normale omstandigheden redelijk zuiveren. Welnu door de geplande radicale bomenkap valt deze filterfunctie in genoemde gemeenten plotseling weg. Het is een zeer radicale ingreep in de prachtige bomenpopulatie. Dit heeft niet alleen gevolgen voor flora en fauna, maar de gevolgen zijn eveneens voor de menselijke gezondheid van belang. De boompjes die als compensatie van de te verwijderen bomen worden geplant zullen in vele jaren niet de filterfunctie kunnen overnemen . Zuivere lucht is een basis beginsel voor goede gezondheid en welzijn van mensen, maar ook voor dieren en planten. De verantwoordelijke gedeputeerde Erik Koppe heeft tot uitdrukking gebracht, dat de kwestie volksgezondheid te zwaar over het voetlicht wordt gebracht. Maar is dit wel zo? Het is een denkfout van de eerste orde als men geen rekening wenst te houden met grote invloeden van projecten als de aanleg en het gebruik van de buitenring op de gezondheid van de bewoners.
Hierbij verwijs ik naar de recente meetresultaten in Rotterdam (Overschie) over de gevolgen van het verkeer op de menselijke gezondheid, zelfs op de levensduur van de omwonenden. Daarbij werd niet eens rekening gehouden met de invloeden van het verkeerslawaai op de mens. Het is niet aanvaardbaar, dat Erik Koppe de samenhang tussen gezondheid en welzijn enerzijds, en de invloeden van het verkeer daarop anderzijds niet serieus neemt.
De gedeputeerde denkt primair dat de buitenring een goede oplossing zou kunnen zijn voor de verkeersstromen in parkstad en dat het een stimulans is voor toerisme en werkgelegenheid. Echter zijn de provinciale aannames veel te rooskleurig en niet gebaseerd op de huidige en toekomstige ontwikkeling dat zegt recent prof.dr.v.d.Wee (TUDelft), daarbij verwijzend naar zijn uitstekende en gedegen wetenschappelijke analyse over de economische en infrastructurele aspecten van de buitenring.Tegen de achtergrond dat de economische crisis nog zeker 10 jaar zal duren, zoals vele economische deskundigen hebben berekend en dat de bevolkingskrimp in parkstad onomkeerbaar is te noemen kan men niet anders concluderen dat het aanleggen van de buitenring geen meerwaarde heeft voor de betreffende regio En dan spreek ik nog niet over de gigantische kosten van de aanleg en het onderhoud van de buitenring.
Staatsraad prof.v.Buuren heeft de provincie ernstig gewaarschuwd en hij spreekt zelfs over een gigantisch risico door nu al te beginnen met de bouw van delen van de buitenring. De bodemprocedure loopt nog en de eindbeslissing wordt eind 2014 verwacht. Deskundigen hebben de verwachting, dat er een zeer grote kans bestaat dat het besluit van genoemde bodemprocedure zal worden vernietigd. Dan mogen de inmiddels aangelegen delen van parkstad buitenring niet in gebruik genomen worden genomen. Als dat zo is, en de kans daarop is groot dan kunnen wij spreken over een grote kapitaalvernietiging. Hier is ook van belang dat hoogleraar v.d.Wee heeft bericht, dat de gemaakte maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) geen realistische basis heeft.
Er is geen sprake van een breed maatschappelijk draagvlak voor de buitenring. Uit niets is gebleken dat de parkstad bewoners in meerderheid voor de aanleg van de buitenring zouden zijn. Terwijl Erik Koppe in Argos beweert dat vrijwel alle bewoners voor de aanleg zijn, denk ik dat mensen graag willen weten op welke wijze hij aan deze wijsheid is gekomen.
Het is gewenst dat Erik Koppe niet langer zijn hoofd in het zand steekt en krampachtig vast blijft houden aan zijn eigen gelijk, maar dat hij eindelijk gaat luisteren naar de burgers. Het is gewenst dat er een einde komt aan het eenzijdig opleggen van soms te radicale maatregelen, die de burgers onnodig kunnen treffen. Het provinciaal bestuur staat niet voor eigen eer en glorie, maar ten dienste van de samenleving in zijn geheel, maar voor het behoud van al het goede en mooie wat Limburg heeft met als centrum de medemens Er moet een goede inspraak regeling tot stand gebracht worden in het provincie huis, en de provinciale bestuurders, maar ook de leden van het provinciaal parlement dienen de bereidheid te hebben om te willen luisteren naar wensen, behoeften en voorstellen van de burgers. Gedeputeerde Erik Koppe zou eigenlijk bruggen moeten slaan vanuit het provinciehuis naar de burgers. Hij heeft de kans om dit te realiseren, maar tot nu toe is zijn houding weinig hoopgevend. Een goede provinciale bestuurder respecteert de burgers, natuur en milieu en weet dat een open bestuur noodzakelijk is om het vertrouwen van de burger terug te winnen onder meer door een goed participatiebeleid.
Dr. John Hart
Hoensbroek
klik voor het artikel in de krant DDL-20131101Filterfunctie bomen valt weg J Hart (red)