Integraal veiligheidsbeleid

Tijdens de raadsvergadering van 11 oktober heeft het PAK ingestemd met het integrale veiligheidsbeleid.

Bij veiligheidsbeleid zijn daden belangrijker dan woorden. Anders gezegd: wat wordt nu waar gemaakt van deze nota en welk voordeel heeft u als burger daarvan?

Want wat is veiligheid en onveiligheid?

  • Als je wakker ligt over de vraag of je nog de rekening kunt betalen is dat onveilig,
  • als je bang bent je baan te verliezen is dat onveilig
  • als je over straat loopt en er is geen verlichting dan voelt dat onveilig,
  • als de awacs alweer laag vliegt is dat onveilig,
  • zelfs ons voedsel is soms onveilig gezien de schandalen en gebrek aan controle
  • en als je ratten in je tuin ziet en niemand doet daar iets tegen dan is dat onveilig en ook nog smerig.

Veiligheid heeft dus vele betekenissen en deze nota is zeker niet integraal, want over de inrichting van een buurt, dus struiken, schuilplekken etc gaat de nota niet, nog niet.
Over werk, armoede en de stress en verleidingen die dat mee neemt gaat deze nota niet, nog niet.
En over uw mening in de wijk over onveilige situaties gaat helaas deze nota ook niet, nog niet. En ook het simpele voorkomen is beter dan genezen zien we niet terug!

Anders gezegd deze nota krijgt van ons een magere 6 en het is aan het college en iedereen die bij on – veiligheid betrokken is om er een 8 of 9 van te maken.
Volgens het PAK kan het niet als inwoners het gevoel blijven hebben dat ze wel klachten indienen, maar dat ze niet echt gehoord worden.
Neem de ratten aan de Kennedylaan.  Al 3 jaren lijden senioren daaronder en de gemeente houdt de handen ervan af. Slecht, heel slecht, stellen wij en je ziet dus nu veel meer plekken waar de ratten in opkomst zijn tot aan de school en flats toe in Noord, maar ook in Treebeek. Steeds is er sprake van verbouwing of sloop als oorzaak.

Neem, ook de verkeersveiligheid, bewoners weten precies waar er veel te hard gereden wordt en we missen gewoon handhaving, het kernwoord bij veiligheid. Luister naar de mensen en controleer op die plekken zo simpel kan het zijn.
Ook over verdachte plekken komen voldoende tips binnen van burgers die zich storen aan dealgedrag, groepsterreur en dergelijke, of het dumpen van rotzooi in de buurt, maar ook daarvoor geldt dat mensen afhaken, omdat ze het idee hebben dat er niets gebeurt.
Dus de oplossing is meer luisteren, aanwezig zijn op straat en het gesprek aangaan, maar voor de politie geldt dan dat deze volledig gefrustreerd en uitgeknepen is door het bezuinigingsbeleid van de huidige PvdA – VVD regering. Zelf voor een beetje normaal loon moesten ze actie voeren. Meer blauw op straat is verworden tot meer papier, bureaucratie en mislukte ICT-projecten.

Bij het openbaar ministerie en rechtbanken zien we dat ook terug, de bezuinigingen zijn pure afbraak en houden aan en daarmee is de pakkans ook de laagste van Europa bij criminaliteit.
De huidige roep om strengere straffen is dan ook niets anders dan stoere prietpraat voor verkiezingen. Want ondanks dat de criminaliteit niet enorm daalt staan gevangenissen massaal leeg.
Dat is dus de trieste werkelijkheid in Nederland door de politieke publieke afbraak criminaliteit loont.

Dat is weliswaar een landelijk probleem maar ook in Brunssum, hebben we daar last van en de aanpak van zware criminaliteit als speerpunt is goed, maar de invloed van ons apparaat is nihil als de politie niet die middelen krijgt die ze nodig heeft.

Vandaar ook onze PAK verbazing dat het college voor de extra middelen die we vrij maken kiest voor een bureaubaan in plaats van een man of vrouw op straat, een BOA erbij. Want wie kent zijn wijkagent in Brunssum, wie ziet nog politie of handhaving waarmee je een praatje kunt maken en je zorgen kwijt kunt?  95% van de bevolking dus niet.
Daar is dus winst te halen, werk eindelijk aan integraal buurtbeheer en breek schotten af tussen de WMO, veiligheid, betere buren en sociale zaken.
Dan kun je een aanbod maken op maat over zaken als opvoeding, jeugdaanpak, budgettering, maar ook preventie en overlast.
Een melding moet opgepakt worden en het resultaat moet binnen 24 uur terug gekoppeld worden aan melders.
Dat schept vertrouwen en pas dan kan een nota veranderen in praktijk en waardering krijgen.

Onze partij het PAK, heeft daar meerdere voorstellen voor gedaan, zoals het project jongeren op straat om positief gedrag te bevorderen en negatief gedrag in de kiem te smoren,de stadinformanten als aanvulling op de stadswachten om meer ogen en ogen op straat te krijgen, de opleiding van elke stadswacht tot BOA en inspraak voor de wijk bij handhaving zijn zaken die we meermaals voorstelden evenals de bron van alle ellende, de armoede die je moet aanpakken.
Dat leidde voorlopig tot niets omdat het college blijkbaar doof is voor goede praktijk ideeën, maar we houden aan omdat veiligheid gewoon heel belangrijk is evenals gezondheid, goed inkomen en betaalbare woonruimte en solidariteit in plaats van een ieder voor zich cultuur.

Dus wij hopen dat er een gemeentebestuur is die actief opkomt voor haar burgers opkomt. Dat begint met luisteren, want dan zijn er minder nota’s en is er meer resultaat.