Tijdens de raadsvergadering van 12 maart werd Danny Trommelen namens het PAK geïnstalleerd als raadslid. Hij vervangt tot aan de zomervakantie Ger Luit.
Waar Ger al sinds mensenheugenis het PAK in de Brunssumse politiek vertegenwoordigt is, is Danny voor velen nog een onbekende. Tijd om hem daarom eens even aan de tand te voelen.
28 jaar jong en dan al op zo’n jonge leeftijd in de politiek, wat een stoffig en saai imago heeft. Leg uit?
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in politiek. Maatschappijleer was een van mijn favoriete vakken op de middelbare school. De politiek is van grote invloed op hoe de mensen kunnen en moeten leven. Dat toont deze tijd met al die bezuinigingen wel aan.
Ik wil ook invloed kunnen uitoefenen, zorgen dat ik ook mijn steentje kan bijdragen. Je kunt wel zoals zoveel mensen roepen dat het allemaal niet deugt, maar dan moet je er ook zelf wat aan veranderen. Ik probeer ideeën van mij hoe onze samenleving het best te besturen is te verwezenlijken. Mijn idealen nastreven.
Idealen? Dat is toch niet meer van deze tijd.
Je moet altijd je idealen en doelen heb. Natuurlijk zijn deze niet altijd realistisch, maar als je geen doel hebt dan is besturen kansloos. In de lokale politiek is dat nog moeilijker, omdat je van hogere overheden beperkingen opgelegd krijgt.
Weinig jongeren kiezen voor de politiek. De jongeren die dat doen, kiezen vaak voor een landelijke partij. Waarom jij niet?
Omdat de landelijke populariteit van invloed is op de lokale politiek. Is een partij landelijk populair zal deze het lokaal ook goed doen, maar staat een partij landelijk er slecht voor, heeft dat ook invloed op het lokale stemgedrag van de kiezer. Natuurlijk hebben lokale thema’s ook invloed, maar de opkomst tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen laten zien dat de burger nog maar weinig interesse heeft voor de lokale politiek.
Een andere reden is dat je als lokale partij meer vrijheid hebt. Je hoeft het landelijk beleid niet te verdedigen als je het er niet mee eens bent. Ik zou nu ook niet graag lokaal bij de PvdA of VVD zitten. Deze partijen maken het land kapot en je ziet in de peilingen dat de populariteit van deze partijen in een paar maanden is gehalveerd. Ook al ben je het lokaal niet eens met de landelijke ontwikkelingen, de lokale afdelingen worden er ook op afgerekend.
Maar als je carrière in de politiek wil maken kun je toch beter aansluiten bij een landelijke partij? Waarom het PAK en niet de SP?
Ik ben door Servie L’espoir bij het PAK terecht gekomen. Via acties als het verzet tegen de AWACS zijn we veel in contact gekomen en zo ben ik in 2009 bij het PAK beland. Sinds 2010 ben ik commissielid Ruimte & Techniek.
De SP, waar ik overigens landelijk lid van ben, is in Brunssum niet stabiel. De ene keer doen ze mee met de verkiezingen en vier jaar later weer niet. Het PAK is al tientallen jaren een stabiele partij in Brunssum. Daar komt bij dat het PAK en de SP inhoudelijk niet veel verschillen.
Ik ben ook niet de politiek in gegaan om carrière te maken. Natuurlijk zie je dat toch aardig wat mensen dat wel doen, al zullen ze dat nooit openlijk toegeven . Veel politici proberen op deze manier na hun politieke carrière leuke baantjes te krijgen of om in de politiek carrière te maken. Ik ben in de politiek gegaan, omdat ik het leuk vindt.
En natuurlijk sluit ik niet uit dat ik ooit wellicht wethouder wordt, maar dat is nu niet mijn doel. Dat is ook niet te voorspellen en te plannen. Ik zie wel hoe het loopt.
Ik ben docent aardrijkskunde van beroep en sta nu met veel plezier voor de klas. Dat vind ik prima. Via mijn opleiding en vak ben ik natuurlijk veel met politieke thema’s als ruimtelijke ordening in aanraking gekomen. Bij deze zogenaamde sociale geografie ligt ook mijn hart. Enkele politieke thema’s zijn er nauw aan verbonden.
Je ziet dan ook veel aardrijskunde docenten in de politiek terecht komen, kijk maar naar onze burgemeester.
Naast de politiek ben je in Brunssum ook bekend als organisator van de Brunssumse Oktoberfeesten. Ook voetbal je bij BSV Limburgia. Is dat wel allemaal wel te combineren met je werk?
De meeste politieke vergaderingen en activiteiten vinden plaats op dinsdagavond, dat is de avond dat de senioren altijd trainen bij BSV Limburgia. Dus ik train bijna nooit. Ik voetbal in het vijfde elftal, dus dat is niet zo’n ramp. Ik speel dus zondag eigenlijk alleen mijn wedstrijdjes en af en toe train ik. Daar gaat dus niet veel tijd in zitten. De politiek heeft op dinsdagavond mijn prioriteit.
In de organisatie van de oktoberfeesten gaat meer tijd zitten. Vooral in april, september en natuurlijk oktober zijn dat drukke maanden. We hebben politiek een actieve en goede fractie, dus als ik het even iets drukker heb met de oktoberfeesten, wordt mijn werk tijdelijk door fractiegenoten overgenomen en word ik steeds bijgepraat. Dat gaat al jaren prima.
Overigens vieren we dit jaar met de Brunssumse Oktoberfeesten ons 10-jarig jubileumfeest. Daarom ben ik inmiddels zo ervaren dat er minder tijd in gaat zitten dan vroeger en ik de meeste activiteiten kan combineren. Al heb ik een aantal weken per jaar dat mijn werk, de politiek en de oktoberfeesten samen al snel leiden tot een ‘werkweek’ van 60 tot 70 uur, maar doordat ik in alle drie de dingen zoveel plezier heb, heb ik daar geen last van.
Het PAK staat bekend om actief te zijn voor de minder bedeelden in de samenleving en voor de natuur en het milieu. Buiten deze zaken, wat zijn persoonlijk jouw speerpunten?
Brunssum is grotendeels een woongemeente. Dat moeten we ons realiseren en dus als doel stellen dat het wonen hier zo aangenaam mogelijk moet zijn. Dat zegt natuurlijk iedere partij, daarom concretiseer ik dit: ik vind dat er in alle prijsklasse en woningtypes aanbod moet zijn, zowel huur als koop. Je moet er voor zorgen dat de jongeren hier blijven wonen.
Ook zou Brunssum zich meer moeten richten op studenten. Zorg dat er hier goedkope studentenwoningen komen. Studenten zorgen voor leven in je stad. Nu gaan veel studenten op kamers in Heerlen. Maar als je hier goedkopere en/of kwalitatief betere studentenkamers aanbiedt, kun je deze groep hierheen trekken. Afhankelijk van waar in Brunssum je woont ben je met het OV in 10 tot 15 minuten in Heerlen.
Naast het woningaanbod betekent het dat er ook enig vertier moet zijn, dit doe je door middel van evenementen, maar nog belangrijker is meer aandacht voor de horeca.
Tevens moeten er voorzieningen in de directe omgeving zijn. Naast winkels moet je natuurlijk ook denken aan bijvoorbeeld scholen. Het Romboutscollege mag dan ook nooit voor Brunssum verloren gaan, dat is de doodsteek voor deze stad.
Wat ik ook heel belangrijk vind, is luisteren naar de mensen. Ze betrekken in hun wijk en de mogelijke veranderingen aldaar. Luisteren naar hun vragen, opmerkingen en ideeën. Iets wat dit college grotendeels nalaat. Burgers voelen zich buitengesloten.
99 % van de winkeliers in Brunssum gaven aan tegen de zondagsopenstelling te zijn. Toch drukt het college de zondagsopening door. Onbegrijpelijk.
Natuurlijk heb ik nog veel meer dingen, maar dan wordt dit interview wel erg lang. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar zal ik me steeds meer laten horen. Mensen kunnen me volgen op twitter (@dannytrommelen) of mijn blogs lezen op dannytrommelen.blogspot.com.