PAK verbaasd over kaalslag aan de Iepenstraat.

Vandaag, zaterdag voor de Pasen reed Ger Luit over de Kruisberg. Hij constateerde  dat de helft van het bosje aan de Iepenstraat was verdwenen.
Hij belde meteen Eric Geurts. Volgens Geurts was dit nodig om een oude boomgaard te herstellen. Welnu samen constateerden zij, dat er weinig peren- , appel- of pruimenbomen om lagen. Het was gewoon hout van de Amerikaanse eik, de iep en er lag een oude verrotte wilde kersenboom tussen.
Eric Geurts had ook niet verwacht dat er zo rigoureus gekapt werd.
Ger Luit was er van overtuigd dat daar nooit een boomgaard was geweest. Toen hij diep erover na dacht en oude beelden op dook uit zijn geheugen, begon hij te twijfelen. Hij kreeg ineens een beeld voor zich, dat daar wel degelijk fruitbomen hebben gestaan. Hij ging op onderzoek uit en belde gewoon de familie die naast het bosje woonde. De eigenaar bevestigde dat daar heel lang geleden een mooie boomgaard lag, eind zestiger jaren, begin zeventiger jaren van de vorige eeuw. De gemeente heeft dit perceel ooit aangekocht en heeft de boomgaard laten verwilderen en overwoekeren met wilgen. Er is zelfs grond gedeponeerd die uit Treebeek kwam (?), vertelde hij Ger Luit.

We hadden anno 2013 ook kunnen besluiten daar nieuwe inheemse loofbomen aan te planten. De raad wordt hier niet in gekend. Het PAK heeft dit al vaker aangekaart in de raad.

Dat hier weer ondoordacht iets gedaan wordt, blijkt uit het feit dat Ger Luit daar zelf vorig jaar een zwarte specht bij toeval spotte. Gewoonweg, omdat hij zag, dat een burger daar inspannend richting het bos stond te turen. Hij is toen gestopt en zag daar een zwarte specht. Twee dagen achter elkaar maakte hij er foto’s en een filmpje van. De vogel was hard bezig om insecten en maden te scoren door de bast van een oude kapotte boom te slopen. Zie hiervoor de bijgaande foto’s en filmpje. Een zwarte specht in de bebouwde kom is echt uniek. Laat nu net dat deel om liggen waar die vogel toen zat.

Ger Luit heeft Eric Geurts gevraagd om in ieder geval met de andere helft van het bos voorzichtig om te gaan. Het is beeldbepalend voor dat deel van Brunssum, het is eigenlijk nog een oude natuurspeelplek en hopelijk is er de komende jaren nog een zwarte specht te spotten, tenzij die zijn heil inmiddels elders heeft gezocht.

Het PAK heeft al eerder in de raad aangegeven dat er geen beleid is als het om groen en natuur gaat in de bebouwde kom. Er is te weinig kennis over de flora en fauna binnen de bebouwde kom, ook bij de ambtenaren.  Destijds hebben we als PAK al eens voor gesteld om natuurorganisaties als het IVN erbij te betrekken. Al enige tijd zoemt rond, dat het bestuur in Brunssum hier en daar hoogstamboomgaarden wil terugbrengen. Geen slecht idee, maar dan moet je dat weloverwogen doen. Dan dient dat in het natuur- en groenbeleid te worden opgenomen. Het PAK heeft al eerder aangegeven in de raad, dat je dan moet gaan kijken in Brunssum waar dat kan. Dat zijn beleidsafspraken waar in de raad over gesproken dient te worden en waar dan  een en ander over moet worden vastgelegd in een nota of notitie. Net zo goed dat we op enig moment afspraken hebben gemaakt over plekken waar zorgwoningen gebouwd zouden kunnen worden (nieuw beleid destijds), dien je ook de veranderingen in het beleid vast te leggen en uiteraard ook  de mogelijke plekken waar boomgaarden zouden kunnen worden aangeplant.
Was dat al gebeurd, dan had het PAK zeker aangekaart dat in het bosje van de Iepenstraat unieke zaken zijn te zien. Burgers kunnen dan ook inspraak hebben en zo nodig hun zienswijze geven op de nota of notitie. Vervolgens kan dan de uitvoering in overleg gebeuren met de buurt of wijkteam. Nu lijkt het toch op hap-snap-beleid.

De raad weet van niets en wordt dan onaangenaam verrast zoals op zaterdag voor de Pasen.  Jammer, helaas.

Afgezien van deze constatering, merkt het PAK bovendien op, dat zowel in Brunssum als ook op andere plekken buiten Brunssum veel hout onnodig wordt geoogst. Veel gezonde bomen in bermen, holle wegen enz. worden onnodig gekapt.
Laten we maar zeggen dat de uitdunning op sommige plekken wel erg ontspoort. Op dit soort zaken binnen Brunssum blijft het PAK alert.

Het onheil is helaas al geschied. Inmiddels is –buiten de raad om – besloten dat een deel van het bos wederom een boomgaard wordt.