Raadsvergadering 1 en 2 december

Tijdens de laatste vergadering van 2015 kwamen nog enkele belangrijke zaken aan bod zoals de herstructurering van de oostflank, de WOZL en de verkeersproblematiek die nu in Brunssum speelt.

Herstructurering oostflank

De oostflank in Brunssum wordt onderverdeeld in de Bouwberg, Ora et Labora, Hendrik en de Rimburgerweg.
Gebieden die grotendeels bestaan uit industrie, maar waar ook diverse woningen gelegen zijn.
Dit gebied is over het algemeen heel rommelig en ziet er niet fraai uit. Een grote opknapbeurt, waarbij o.a. meer groen moet komen en bedrijven verplaatst gaan worden, is dan ook broodnodig! Hierover zijn alle partijen het over eens.

Deze hele herstructurering gaat naar schatting tussen de 15 en 20 miljoen kosten.
Er ligt een visie voor het gebied, wat niets anders is dan globale plannen.
Het college wil graat één miljoen euro hebben voor met name onderzoeken en de eerste aanpak van infrastructuur onder de grond. Maar hoe dit allemaal precies in elkaar zit, daar hebben we geen weet van.
De coalitiepartijen deden er nog een schepje bovenop en verhoogde het bedrag met nog eens 500.000 euro.
We geven dus 1,5 miljoen euro uit, maar hebben daar verder geen controle en overzicht over! Onacceptabel voor het PAK.

Het opknappen van de oostflank moet gebeuren. Het ziet fraaier uit en zal meer werkgelegenheid genereren. Maar dan moeten we wel controle hebben over de uitgaven en een plan. Dat is er nu niet. Wat helemaal triest is, dat die 1,5 miljoen euro uit de Algemene Reserve komt, die met name is opgebouwd uit de overschotten in het sociale domein.
Het PAK durft de stelling aan, dat we de afgelopen jaren mensen tekort hebben gedaan als het gaat om hulp en ondersteuning en de gelden die we daarmee hebben gespaard nu besteden aan lantaarnpalen en asfalt op bedrijventerreinen.

WOZL

Op verzoek van het de PAK-fractie werd wederom besloten dat de rekenkamer een onderzoek gaat doen naar de gang van zaken bij het sociale werkvoorzieningsbedrijf ex-Licom, nu WOZL. Maar liefst 5,6 miljoen euro gemeenschapsgeld zijn daar verloren gegaan door onterecht ontslag van meer dan 30 medewerkers. Dit ondanks waarschuwingen van o.a. het PAK, de vakbond en het personeel.
Is er fout geadviseerd? Is er sprake van machtsmisbruik of misplaatste arrogantie? En wie is verantwoordelijk voor dit schandaal?
Dat zijn de vragen voor een gedegen onderzoek, omdat dit gepruts dat veel geld heeft  gekost en veel menselijke ellende. Dit kan niet ongestraft blijven, aldus het PAK.

Verkeer

Tijdens het vragenuur hebben wij vragen gesteld over de verkeerssituatie in Brunssum en Onderbanken. In de ochtenduren is Schinveld vanuit de Boschstraat niet te bereiken en andersom. Schinveld sluit de straat af, vanwege de enorme toename van het verkeer, doordat de Hoogenboschweg afgesloten is voor de aanleg van een viaduct voor de Buitenring.
Al het verkeer moet nu omrijden via de Ganzepool. Diezelfde Ganzepool gaat in februari een aantal weken dicht.
Vanaf half januari gaat ook de N299 richting Kerkrade / Landgraaf dicht.
Een verkeersinfarct dreigt!
Wij als PAK hebben hier vragen over gesteld en hopen dat voor de ellende nog groter wordt, er passende maatregelen worden genomen.
Wij houden u hiervan op de hoogte.

Zonnepanelen
In Landgraaf is vorig jaar een proef geweest om het voor burgers eenvoudig te maken om zonnepanelen aan te schaffen. Deze proef is succesvol verlopen, waardoor deze door heel Parkstad wordt uitgerold.
Inwoners die interesse hebben in zonnepanelen kunnen zich bij de gemeente melden. Na het invullen van een formuliertje wordt alles voor de bewoner geregeld en krijgt deze een vrijblijvende, kosteloze offerte op maat. Dit kan ook betekenen dat blijkt dat uw woning door de ligging niet rendabel genoeg is voor zonnepanelen.

Binnenkort volgt er voorlichting vanuit de gemeente over dit project. Indien u interesse heeft is dit zeker de moeite waard. Wij roepen u wel op goed waakzaam te blijven en u goed te laten informeren!

Nota verbonden partijen
Een gemeente kan al jarenlang niet meer alle taken alleen aan. Samenwerking met andere gemeentes is noodzakelijk.
Daarbij moet u denken aan het ophalen van huisvuil, gezondheidszorg, veiligheid enz. Die samenwerkingsverbanden noemen we ”gemeenschappelijke regelingen”. De Wet op de Gemeenschappelijke Regelingen is ingrijpend gewijzigd. Daarom moesten alle regelingen aan de wet worden aangepast voor 1 januari 2016. Daar konden we als PAK niets tegen in brengen. Waar we wel problemen mee hadden, was dat men vlug nog wat andere zaken – niet wettelijk noodzakelijk dus- ook even wilde wijzigen. Dat feestje ging niet door.
Het PAK diende een motie in, die de hele raad unaniem steunde. De motie kwam erop neer, dat deze niet-wettelijke wijzigingen apart naar de raad moesten komen, als die wijzigingen echt noodzakelijk zouden zijn. We zijn benieuwd of we er nog wat van horen.