Het was weer een bewogen raadsvergadering die al snel weer werd geschorst.
Er stonden enkele belangrijke punten op het programma.
Speeltuin Schutterspark
Tijdens het vragenuur stelde het PAK vragen omtrent de speeltuin in het Schutterspark. Verontruste burgers maakten het PAK er namelijk op attent op een mogelijke sluiting van de speeltuin, omdat er toestellen afgekeurd zouden zijn.
De wethouder gaf aan dat er inderdaad speeltoestellen afgekeurd waren, maar dat van sluiting geen sprake is. Onderhoud is echter wel nodig en gesprekken met de beheerder hierover zijn gaande.
Goed nieuws dus en voor ons reden om een evaluatie te vragen over het gehele Schutterspark: speeltuin, onderhoud, bomenkap, horeca en andere activiteiten. Dat wordt hoog tijd gezien het contract dat er is afgesloten tussen de gemeente en de beheerder, maar die helaas geheim is verklaard tegen onze zin in.
Word vervolgd!
Beleidsnota ISDBOL
In een beleidsnota voor de gemeentelijke sociale diensten van Brunssum, Onderbanken en Landgraaf (ISD BOL) staan belangrijke zaken die u als burger kunnen helpen als u onverhoopt met deze dienst te maken krijgt. En dan praten we niet alleen over bijstand, maar ook over minimabeleid, schuldhulp, armoede bestrijding en integratie trajecten voor mensen met een arbeidshandicap. Nou is zo een beleidsnota een papieren tijger als je er niks mee doet en dat was reden voor ons om de wethouder te motiveren voor meer ambitie en resultaat in de strijd tegen werkloosheid en armoede. Het resultaat daarvan was dat er een half miljoen euri extra maximaal uitgetrokken worden om minimaal 50 banen extra voor meer dan een jaar te creëren voor Brunssumse werklozen. Echte banen en koopkacht daar gaat het om!
Nota Verbonden Partijen
Tegenwoordig werken gemeentes samen op velerlei gebied. Dat doen we in zogenaamde gemeenschappelijke regelingen. Zo is er een Rd4 die ervoor zorgt dat in een aantal parkstadgemeentes vuilnis wordt opgehaald, o.a. in Brunssum. Zo is er de GGD, die o.a. een aantal zorgtaken uitvoert en we hebben een brandweer, waarin alle Zuid-Limburgse gemeentes samenwerken. Mooie regelingen allemaal, maar er zitten ook haken en ogen aan.
De gemeenteraad heeft steeds minder invloed op het beleid. De helft van het gemeentelijke budget gaat op aan deze samenwerkingsverbanden: ongeveer 45 miljoen. Bovendien hebben deze gemeentelijke samenwerkingsverbanden vanaf de crisis hun eigen budget met een gemiddelde indexering van 2,5 % opgehoogd, terwijl de gemeentes zelf hun budget niet zagen stijgen.
Deze zaken hebben we als PAK de afgelopen jaren aangekaart en nu hebben we het eindelijk zo ver gekregen, dat de raad besloten heeft deze zaken via Parkstad aan te pakken. We moeten dat wel gezamenlijk doen, want je bent als individuele gemeente nergens als anderen niet mee gaan in je opvattingen. De eerste stap is gemaakt nu. We zullen dit als PAK blijven volgen
Hulp in huishouden
De rijksoverheid heeft de laatste jaren nogal wat zorgtaken bij de gemeentes neer gelegd. Daarbij heeft de landelijke politiek de budgetten flink gekort: voor hulp in de huishouding is dat 40% . Geen kleinigheid. Een aantal gemeentes in Nederland heeft vervolgens gezegd, dat hulp in het huishouden een zaak is, die mensen zelf moeten oplossen. Dus verstrekken ze gewoon geen enkel uur meer. Andere gemeentes zeiden gewoon, ongeacht de situatie, dat er nog maar een beperkt aantal uren beschikbaar was. Bijvoorbeeld: 3 uren per week, meer niet.
De rechter heeft verschillende gemeentes terug gefloten over deze zaken. Er dient echter nog een hoger beroep over deze kwesties. Onze verwachting is, dat de rechter zal uitspreken, dat deze praktijken niet kunnen.
Motie 1:
In Brunssum hield men zogenaamde keukentafelgesprekken. Het klinkt heel gezellig, maar dat is het niet. Volgens de gemeente waren die gesprekken ervoor om voor iedereen maatwerk te leveren. Maar het PAK heeft mensen gesproken, die gewoon te horen kregen, dat de gemeente moest bezuinigen en zij dus minder uren zouden krijgen. Dat is geen maatwerk. Daarover dienden wij een motie in, om het college te laten onderzoeken of er niet bij alle burgers die aangewezen zijn op die hulp er over de hele lijn één uur extra hulp gegeven kon worden. Die motie haalde het niet, terwijl er geld genoeg is.
Motie 2:
Een andere motie van het PAK die met dit onderwerp samenhing, drong erop aan, dat een volgende aanbesteding van de huishoudelijke hulp meer recht moet doen aan alle belangen: de financiële belangen van de gemeente, het belang van de burger die hulp nodig heeft, het belang van de werknemer in de thuiszorg en de thuiszorginstellingen zelf. Te veel thuiszorgwerknemers zijn ontslagen, thuiszorginstanties zijn failliet gegaan of dreigen failliet te gaan, te veel mensen hebben uren hulp moeten inleveren en inschakeling van hulp van buren of familieleden lukt maar mondjesmaat, zodat verloedering dreigt. Deze motie haalde het wel.
Heeft u nu bepaalde ervaringen met de gemeente Brunssum en hebt u ook minder uren gekregen om wat voor reden dan ook, laat het ons weten, want hoe meer informatie we hebben des te beter het is. Op dit moment hebben wij ons standpunt bepaald aan de hand van gesprekken met burgers en een 40-tal concrete voorbeelden van burgers. Laat het ons weten: info@pak-brunssum.nl
Startnotitie evenementenbeleid
Het aanbod en aantal evenementen is de afgelopen jaren flink veranderd in Brunssum. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer evenementen in het Schutterspark. Ook is door de verbouwing van het Lindeplein een belangrijke evenementenlocatie veranderd.
Het evenementenbeleid van de gemeente Brunssum is echter niet toegespeeld op al die veranderingen. Het huidige beleid is erg vaag en er wordt willekeurig met evenementen omgegaan. Zo moet feest A om middernacht stoppen, terwijl feest B tot diep in de nacht door mag gaan.
In het najaar van 2016 moet er daarom (eindelijk) een nieuw en goed evenementenbeleid zijn, waarin voor alle partijen (gemeente, organisatoren en omwonenden) duidelijk kaders zijn gesteld.
Hiervoor zijn diverse onderzoeken nodig voor o.a. flora, fauna en geluid.
Daarom de vraag aan de gemeenteraad om 32.000 euro ter beschikking te stellen voor deze onderzoeken.Het PAK heeft hier mee ingestemd.