Maandag 6 juni was er weer een raadsvergadering. Voor het eerst sinds lange tijd werd deze op een avond afgewerkt.
Aan bod kwam o.a. de mogelijke waterproblematiek op het Amstenraderveld, de begroting van Parkstad, WOZL, ISDBOL en stelden we vragen over de verkoop van kunst en de verlichting van het Lindeplein.
Waterhuishouding Amstenraderveld
Tijdens het vragenuur vroegen we het college of ze wel voldoende onderhoud pleegde aan de afwateringssloten op het Amstenraderveld. Het PAK had geconstateerd dat een aantal sloten gewoon helemaal volstonden en het water niet doorstroomde. Volgens het college werd er regelmatig onderhoud gepleegd en waren er ook duidelijke afspraken met de groenfirma’s die er het gras maaiden. Sinds de laatste raadsvergadering zien we nog steeds hetzelfde beeld. Zeker 5 sloten staan vol.
Waar het in ieder geval niet goed is gegaan is ter hoogte van de Schildstraat en ABC-straat. Daar zijn de kelders, kruipruimtes, kamers, etc. voor de zoveelste keer weer vol gelopen. Daar zullen we als PAK zeker vragen over gaan stellen. Deze mensen krijgen hun huis en inboedel niet meer verzekerd. Daar moet een oplossing voor komen.
Parkstad
Parkstad was ooit een organisatie van 75 mensen minimaal. In de loop der jaren was die kerstboom behoorlijk opgetuigd. Enkele jaren geleden besloot de gemeenteraad van Brunssum en de andere samenwerkende gemeentes die kerstboom voor een groot deel af te tuigen. Van het gespaarde geld zouden we het project IBA en LED steunen. Dus voor hetzelfde geld zouden we nu meer krijgen. De afbouw van Parkstad kost altijd geld. Personeel moet netjes afvloeien, huur van gebouwen loopt nog even door, enz. Dat noemen we frictiekosten. Die zijn er nog dit jaar en ook komend jaar. Kosten waar niets meer tegenover staat. Het is dan van de gekke dat er nu al weer stemmen opgaan om Parkstad weer op te tuigen met allerlei prachtige ballen. Het PAK zei hier duidelijk nee tegen. We stemden niet in met de begroting van volgend jaar, omdat er nog veel onduidelijk was en het college er niet in was geslaagd alle openstaande vragen te beantwoorden.
Sociale dienst en de armoede
Opvallend is volgens het PAK in de stukken de toename van de vraag naar bijzondere bijstand.
Anders gezegd steeds meer mensen zijn aangewezen op iets extra’s om nog een beetje mee te kunnen doen en de armoede neemt nog steeds toe ook in Brunssum.
Armoede is niet alleen een kwestie van te weinig geld om de maand door te komen maar ook een isolement op velerlei gebied en heeft directe weerslag op gezondheid, kinderen, toekomst kansen en zelfs levensduur. Dus prima dat er gebruik van gemaakt wordt maar tegelijkertijd is het een druppel op een gloeiende plaat en mag voor ons het anti armoede en daarmee ook anti schuldproblematiek intensiever worden aangepakt.
Eerder wezen we het college namelijk al op de toename van hulpvragen bij initiatieven als Leergeld, Samen Delen en bijvoorbeeld de Voedselbank. Onze stelling blijft dat een initiatief dat geen geld ontvangt van de gemeente ook niet als voorliggende voorziening kan worden aangemerkt bij beleid van de sociale dienst. De politiek moet zich niet verschuilen in deze achter goed bedoelde en noodzakelijke liefdadigheid.
WOZL
Tja alweer stond de sociale werkvoorziening middels het WOZL op de agenda en het is verbijsterend om te zien dat de wethouder tegen de CAO verhoging stemde omdat er mogelijk meer kosten aan zaten voor de gemeente en nu blijkt dat deze CAO voordelen voor de gemeente oplevert. Bizar.
Verder was het beleidsstuk een hutspot waar wij als PAK niet mee kunnen leven:
- Er wordt voorgesteld tegen de zienswijze te stemmen vd jaarstukken 2015 vanwege bonus malus, MAAR de wethouder heeft deze bonus malus zelf ingevoerd na het failliet van Licom.
- Dan wordt er doodleuk voorgesteld toch de bonus malus regeling op te nemen. Een vreemde koers.
- En vervolgens gaat het college akkoord met de begroting 2017 en meerjarenbegroting 2018-2020 terwijl we niet weten hoe het zit met de kosten van een werkgever servicepunt, de mogelijke uittreding van Heuvelland, de rijksbijdrage en de uitkomst van het ingezette vervreemd beleid dat in ieder geval bij de kwekerij, balanz en bedrading nog niet positief is. Feitelijk baseren we ons dus op drijfzand? In het eerste half jaar van 2016 zien we namelijk minder netto resultaat oftewel hoger verlies. Tevens blijkt dat minder mensen naar detachering doorstromen terwijl dat toch de hele inzet zou zijn.
DE WSW is een mooie voorziening vindt het PAK en we hebben bewondering voor de stugge doorwerkers van de WOZL, maar het college maakt het ons niet makkelijk om vertrouwen te krijgen met vreemd beleid en zig zag besluiten.
Kunst
In december 2015 vroeg het PAK hoe het zat met de verkoop van kunstwerken omdat volgens burgers mogelijk stukken verdwenen waren.
Na 5 (!!!) maanden kwam dan antwoord en dan blijkt het antwoord eigenlijk nog steeds niet compleet:
Er komt een gedetailleerde rapportage omtrent het afstoten van de gemeentelijke kunstcollectie maar 150 werken zijn al verkocht?
En wie heeft eigenlijk de aanzet tot de verkoop gegeven en waar zijn de gelden beland die de verkoop oplevert vragen wij ons af. Wordt dus vervolgd.
Verlichting Lindeplein
De hele procedure rondom de plannen en de kosten voor de verlichting van het vernieuwde Lindeplein waren erg schimmig. Nu de geheime stukken openbaar zijn, blijkt er veel mis te zijn gegaan. De raad heeft geen zeggenschap gehad en zonder offertes op te vragen, heeft het college het bedrijf dat de lichtmasten plaatst en onderhoudt de klus van 400.000 euro via een onderhandse aanbesteding gegund. De plannen zijn niet goedgekeurd door de raad, maar door een werkgroep bestaande uit ambtenaren, wethouders en ondernemers. Erg vreemd volgens het PAK. En gelukkig ook volgens het college, want men gaf aan dat ze niet goed hebben gehandeld en ze beloven beterschap. Dit is wel erg gemakkelijk en kort door de bocht. Wat het college nu concreet gaat doen om in de toekomst dergelijke fouten en uitglijders te voorkomen hebben we nog niet gehoord. Belangenverstrengeling ligt immers op de loer! Hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Wordt dus ook vervolgd!